Kall soppa på gurka och pistagenötter
En uppfriskande och hälsosam soppa för varma sommardagar.
Soppan kan serveras i ett litet glas som en slags aperitif eller som förrätt/mellanrätt. Den smakar fantastiskt och blir ännu godare om du adderar lite bröd med knapriga kanter.
Du behöver (4 portioner):
- 100g pistagenötter, grovt hackade, plus lite extra till garnering
- 1 liten lök, skalad och tärnad
- 1 stor gurka, skalad och tärnad
- 30g färsk dill, grovt hackad. Spara 4 stjälkar till garnering
- 30g färsk mynta, blad
- 2 vitlöksklyftor, grovt hackade
- 1 liten brödskiva med knapriga kanter
- 1 msk vegansk rödvinsvinäger
- 2 dl kallt vatten
- Havssalt och nymalen peppar
- Olivolja, att ringla över
Gör såhär:
Lägg pistagenötter, lök, gurka, örter, vitlök, bröd och rödvinsvinäger i en mixer och blanda till en slät och smidig konsistens. Krydda med salt och peppar, tillsätt det kalla vattnet och kör mixern en kort stund så att konsistensen blir sopp-liknande. Servera soppan genast, toppad med lite olivolja. Strö över lite extra pistagenötter och garnera med en kvist dill.