OSL_IT6_WA_1140x600.jpg

En helg i Milano

I den här korta guiden hittar du allt du behöver veta för att tillbringa en episk helg i Milano.

Från de viktigaste sevärdheterna till var du ska äta och hur du tar dig runt! Som de flesta italienska städer är Milano fullt av historia och arv. Allt det viktigaste att se och göra finns runt stadens centrum. Nu kör vi!

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo (katedraltorget) är den huvudsakliga piazzan (stadens torg) i Milano, Italien. Den är uppkallad efter, och domineras av, Milanos katedral (Duomo). Piazzan markerar stadens centrum, både i geografisk bemärkelse och på grund av dess betydelse ur en konstnärlig, kulturell och social synvinkel. Duomo är den mest kända kyrkan i Milano och är ett sällsynt exempel på mänsklig arkitektur och ingenjörskonst.

OSL_IT3_WA_1140x600.jpg

Galleria Vittorio Emanuele

Alldeles intill Piazza del Duomo ligger Galleria Vittorio Emanuele. Det är ett köpcentrum, öppet för alla, och har en karakteristisk arkitektur och utsmyckning. Det är en typisk milanesisk plats att strosa runt i, med sin glaskupol och vackra detaljer. Kul fakta: i golvets mosaik finns en tjur, och traditionen säger att man ska sätta hälen på tjurens testiklar och spinna tre gånger för att få lycka. Kakelplattorna som utgör tjuren har behövt göras om flera gånger under åren eftersom de snabbt blir utslitna av alla lyckosökare som snurrar på dem varje dag.

OSL_IT2_WA_1140x600.jpg

Piazza della Scala

Om du går in i Galleri Vittorio Emanuele från Piazza del Duomo och går hela vägen genom gallerian kommer du fram till Piazza della Scala, ett annat viktigt torg i Milano. Varje sida av detta torg är historiskt viktigt. Du kommer att ha Galleria Vittorio Emanuele längst sidan bakom dig, till vänster är Teatro alla Scala, Milanos mest kända operahus. Framför Teatro alla Scala hittar du Palazzo della Banca Commerciale Italiana, en av Italiens äldsta banker, och på din högra sida (dvs den återstående sidan av torget) ligger Palazzo Marino, Milanos stadshus. I Palazzo Marino arrangeras det tillfälliga konstutställningar som du kan besöka helt gratis. Det är ett bra alternativ för regniga eller kyligare dagar!

Brera-området

Brera är det mest trendiga området i Milano. Brera är känt som Milanos konstnärskvarter på grund av dess konstskola, historiska museum-galleri och samtida konstgallerier och ateljéer. Det är livligt, elegant och lite udda. Ett besök hit på kvällen rekommenderas också då det finns flertalet coola barer och restauranger att njuta av.

OSL_IT5_WA_1140x600.jpg

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco är där familjen Sforza, hertigarna av Milano, brukade bo. Idag är det hem för flera konstsamlingar och historiska utställningar som du kan besöka. Men om du inte har lust att besöka ett museum kan du istället besöka slottets innergård helt gratis, eftersom det fungerar som passage mellan Piazza Cairoli och insidan av Parco Sempione, Milanos största park. Gå helt enkelt förbi fontänen genom slottsportarna, och du kommer att få känslan av att ha transporterats hundratals år tillbaka i tiden.

OSL_IT7_WA_1140x600.jpg

Det "moderna" Milano

Om du gillar modern arkitektur, gå då runt Porta Nuova, som ligger nära stadsdelen Brera (som nämns ovan). Detta är ett av de viktigaste affärsdistrikten i staden och stora delar av detta nya distrikt är dedikerat till fotgängare, så det är väldigt trevligt att strosa här. Här hittar du bland annat en del modebutiker, men även många barer. Besök Piazza Gaulenti och titta uppåt så kommer du att se skyskrapan UniCredit Tower, den högsta byggnaden i Milano och Bosco Vertciale (vertikal skog) av den berömda arkitekten Stefano Boeri, ett exklusivt bostadstorn med 900 träd och 9 000 kvadratmeter terrass.

OSL_IT1_WA_1140x600.jpg

Prova en milanesisk aperitivo i Navigli!

En upplevelse som du inte får missa är den milanesiska "aperitivo". Aperitivo innebär att du, på en bar, betalar ett fast pris (vanligtvis runt 10 EUR) för en drink tillsammans med mat och snacks. Vissa ställen erbjuder en buffé, medan andra kommer med maten till ditt bord. Många barer runtom i staden erbjuder detta men några av de populärare områdena att uppleva aperitivo i Milano är Navigli, Arco della Pace och Brera.

OSL_IT4_WA_1140x600.jpg

Hur ska du ta dig runt i Milano?

Alla de viktigaste platserna i Milano ligger på gångavstånd från varandra. Men om du inte vill gå för mycket kan du enkelt ta dig runt med kollektivtrafiken, så som den traditionella orange spårvagnen, bussen och/eller tunnelbanan. Det finns också många taxibilar över hela Milano, särskilt i stadens centrum. Ett relativt nytt sätt att ta sig runt i Milano är elsparkcyklarna och elcyklarna som står parkerade över hela staden och som är mycket lätta att använda.

Vad mer kan vi säga? Milano är en stad du kan njuta av när som helst på året, men om du planerat att åka dit i augusti kan du ha i åtanke att vissa traditionella platser är stängda på grund av helgdagar. Och om du har mer tid, glöm inte att du bara är ett par timmar ifrån sjöarna, havet och även Alperna!