WA_Ufobridge_1_1140x600.jpg

En vårpromenad i Bratislava

Upplev Bratislava genom Dianas ögon från Oslo Skin Lab: Vart ska man ta en vårpromenad?

Precis som naturen vaknar även Slovakiens huvudstad till på våren. Folk börjar äntligen strosa ute på gatorna igen och njuter av solens första strålar. Commercial Manager för Oslo Skin Lab i Slovakien, Diana Král, ger dig 4 tips för en härlig promenad i Bratislava under våren.

 

WA_Hviezdoslav_square_1_1140x600.jpg

Gamla Stan

Om du vill lära dig mer om Prešporks historia (ett föråldrat namn på Bratislava), kan du ta en rundtur i Gamla stan med en guide som tar dig genom de viktigaste monumenten. Om du istället bestämmer dig för att åka på egen hand bör du definitivt stanna till vid Hviezdoslav-torget, som är fullt av fantastiska restauranger och kaféer. Därifrån är det inte långt till den slovakiska nationalteatern, St. Martins katedral eller den slovakiskt berömda statyn "Čumil".

Och ett annat tips för att bli hänförd av gamla stan är att hoppa på det historiska Prešporáčik-tåget, som bekvämt tar dig till flera sevärdheter och berättar om dem. 

 

WA_Bratislava_Castle_1140x600.jpg

Bratislava slott

Bratislava-slottet är välkänt som slottet med de fyra tornen, som liknar ett omvänt bord. Slottet är inte bara en ikonisk byggnad i Slovakien, utan också en fantastisk plats för en vårpromenad. Det ligger mitt i centrum av staden på en kulle, och att ta sig upp dit är helt klart värt mödan. Däruppifrån kan du njuta av en imponerande utsikt över Bratislava och floden Donau, och du kan till och med promenera genom dess vackra barockträdgårdar som designades av arkitekter och botaniker för Maria Theresa själv.

 

WA_Botanical_garden_1040x600.jpg

Botaniska trädgården

Älskar du färgglada blommor? I så fall måste du besöka den botaniska trädgården, som hanteras av det lokala Comeniusuniversitetet. Den botaniska trädgården grundades 1942 och i dess permanenta utställning kan man till exempel hitta en rosenträdgård med 120 olika sorters rosor eller växthus fyllda av kaktusar, palmer och vackra växter och blommor från världens alla hörn. En idealisk plats för en romantisk dejt med din älskade eller en helgeftermiddag med familjen.

 

Danubiana Gallery och Slovak National Gallery

Om du inte har något emot att ta en promenad lite längre från Bratislavas centrum bör du definitivt gå till Danubianas museum för modern konst. Det ligger nära Bratislavas Čunovo-distrikt och är byggt på en halvö på floden Donau. Om du är ett fan av den europeiska- och världskonstscenen kommer du verkligen uppskatta Danubiana, och du hittar utställningar inte bara inne i museet utan även i dess utomhusområden.

Om det oturligt nog skulle regna kan du istället besöka det nyöppnade slovakiska nationalgalleriet, som är värt ett besök enbart för dess lokaler eftersom de varit under ombyggnad i 21 långa år!

Blev du inspirerad av Dianas tips för en härlig vårpromenad i Bratislava? Vi hoppas det! Och vart du än befinner dig, glöm inte din dagliga vana av att ta The Solution och kom ihåg att skydda huden med solskyddskräm så att du kan njuta av vårens strålar utan stress från UV-strålning.