RS1410_OSL_Shatila-3_W-Article_1140x600.jpg

Kollagen - frågor & svar

Kollagen är ett hett ämne inom hudvård och det finns både positiva och negativa åsikter. I den här artikeln har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om kollagen - här är allt du behöver veta om proteinet som kallas kollagen.

 

Okej, låt oss börja med grunderna - vad är egentligen kollagen?

Bra fråga! Kollagen är faktiskt ett protein som förekommer naturligt i kroppen. Kollagen är den viktigaste byggstenen i huden och den mest betydelsefulla faktorn för att förebygga rynkor och bevara elasticiteten. Huden hos en ung person kan innehålla upp till 80% kollagen.

 

Så om kroppen producerar kollagen naturligt, vad är syftet med olika kollagenprodukter?

Från det att du når 30-årsåldern börjar kroppens egen kollagenproduktion minska drastiskt, med ca 1–2% per år och åldrandet av huden accelererar. Detta gör att ålderstecken i huden blir alltmer synliga, så som fina linjer, djupare rynkor och förlust av volym och elasticitet.

 

Okej, så vi behöver mer kollagen?

Ja - om du vill åt alla fördelar med kollagen, så som att hålla huden fastare längre, så är kollagentillskott något för dig.

Däremot kommer inte vilket kollagen som helst att hjälpa. Till exempel innehåller proteinrik mat också kollagen, men tyvärr är ökad mängd protein inte synonymt med slätare hud. Däremot har effekten på huden av ett dagligt kollagentillskott dokumenterats i studier och det är specifikt, hydrolyserat kollagen som har visat sig ge en effekt, det vill säga kollagen som har brutits ner till en viss peptidlängd.

Kollagen används också i stor utsträckning i krämer som appliceras på hudens yta, men då är effekten lokal och når endast de ytligare hudlagren på just det stället där krämen används.

Därför är fördelarna med kollagen mest omfattande när det tas upp invärtes.

 

Du tappade mig vid peptid...

Du kan bortse från den fina terminologin - det viktigaste här är att hydrolyseringsprocessen är nödvändig för kollagenets hudutslätande effekt.

 

Så effekten har studerats, men hur kan jag veta om dessa studier överhuvudtaget går att lita på?

Du kan börja med att titta på studierna som gjorts på hydrolyserat kollagen här.

Det är värt att notera att dessa studier har genomförts enligt en så kallad 'guldstandard'. Det innebär att de är:

  • Placebo-kontrollerade
  • Dubbelblinda
  • Slumpmässiga
  • Peer-reviewed
  • Publicerade i erkända medicinska databaser

Om du vill förstå dessa termer bättre så ska du fortsätt läsa. Om du inte är intresserad eller redan har koll på dem, gå vidare till nästa fråga.

 

En studie är placebo-kontrollerad när gruppen som får den aktiva ingrediensen jämförs med gruppen som får en placebo (i detta fall ett pulver som inte innehåller den aktiva ingrediensen). Detta säkerställer att den uppmätta effekten är resultatet av den aktiva substansen och inte av andra faktorer som kan ha påverkat huden, såsom rökning, sol, andra kosmetika, lite sömn och/eller stress.

När deltagarna i studien och forskarna som tolkar resultaten inte vet vilka som får den aktiva ingrediensen under studien och vilka som kommer att få en placebo, är studien dubbelblind. Dessutom är det helt slumpmässigt hur deltagarna delas in i två grupper. Därför kan forskningsresultatet inte medvetet eller omedvetet påverkas.

Om oberoende forskare som inte har deltagit i studien har granskat dokumenten i efterhand klassas studiens genomförande och resultat som peer-reviewed.

Publicering i en medicinsk databas kräver att vissa kvalitetskrav uppfylls för att publiceringen ska tillåtas.

 

Så vad framkom egentligen i dessa studier?

Djupet av fina linjer och rynkor i deltagarnas hud minskade med upp till 20% (mer exakt 20,1%) under den åtta veckor långa studieperioden (dosering av 2,5g Verisol® kollagen eller placebo en gång om dagen). I en annan studie förbättrades hudens elasticitet med 15% på fyra veckor.

Så att addera ett kollagentillskott i din kost är ingen mirakelkur som ger resultat över natten utan något du behöver använda regelbundet under en tid för att få effekt. Men om du håller fast vid denna rutin är det obestridligt att en daglig dos av kollagen i ditt morgonkaffe kan göra att du får betydligt fastare och slätare hud på några månader.

 

Vem är kollagen lämpligt för?

Eftersom strukturen hos kollagenpeptider är mycket likt det naturligt förekommande kollagenet i kroppen skulle man kunna säga att ett intag av kollagentillskott är ett mycket naturligt sätt att behålla en ungdomligare framtoning. Fördelarna kommer att vara mest framträdande för de över 30 år och uppåt, men många väljer också att använda det i ett förebyggande syfte. Det är lämpligt för alla hudtyper. Kollagenpeptider har inga dokumenterade biverkningar och kollagen har inga allergener. Du bör dock vara uppmärksam på olika kollagenprodukter som finns på marknaden. The Solution Beauty collagen innehåller 100% hydrolyserat kollagen: inga utfyllningsmedel eller konserveringsmedel har lagts till, och inga syntetiska lösningsmedel används i dess bearbetning. Detta gör The Solution säker att använda även för personer med allergier.

 

Vad kan jag förvänta mig - evig ungdom?

Låt oss vara realistiska, att använda ett kollagentillskott kommer inte att sudda ut konsekvenserna av en dålig livsstil. Om du röker, sover för lite och äter dåligt kommer detta oundvikligen att synas på utsidan, oavsett vad. The Solution kommer inte heller att täcka alla dina hudvårdsbehov. Till exempel är regelbunden rengöring och återfuktning samt tillräckligt med solskydd nödvändigt oavsett om du tar kollagentillskott eller inte.

Vad The Solution däremot gör är att behandla huden över hela kroppen, till skillnad från topiska behandlingar, vilket skapar en utmärkt grund för annan hudvård och ger din hud en extra boost inifrån. Resultaten från studierna visar verklig förbättring när det gäller hudens struktur och elasticitet.

Det är inget fel med rynkor och linjer och kollagentillskottet är inte menat att sudda ut dem helt. Men om ditt mål är att se ditt bästa ut oavsett ålder är ett högkvalitativt tillskott av hydrolyserat kollagen, så som Oslo Skin Labs The Solution, absolut ett rekommenderat inslag i din dagliga skönhetsrutin!