Hudterapeutens tips: Kollagentillskott

Vill du ha en vital och frisk hud? Då bör du dagligen ta ett kollagentillskott.

Det du äter kan i stor utsträckning påverka hur din hud åldras.

-Näringsfattig mat kan bidra till att hudens åldrande påskyndas, genom att kroppens naturliga kollagenproduktion bryts ner. Kollagen är nämligen essentiellt för att upprätthålla en jämn, fast och sund hud, säger Anne Berit Eide på Oslo hudvårdsklinik.

Hudens viktigaste byggstenar

Kollagen är en av hudens viktigaste byggstenar och bidrar bland annat till att upprätthålla hudens normala funktion. Hela 75–80 procent av det som inte är vatten i kroppen är olika typer av kollagen, även i huden. 

Kroppen producerar konstant nytt kollagen för att reparera hud som blivit skadad. Men som en naturlig del av åldringsprocessen avtar kroppens egna kollagenproduktion gradvis från 25–30-årsåldern med 1-2% per år. 

När hudens stödvävnad sviker och kollagenfibrerna inte längre sitter tätt, så uppstår rynkor. Huden förlorar sin fyllighet och blir slapp. På kroppen dyker det upp celluliter på lår, rumpa och armar till följd av kollagenförlusten, säger Anne Berit Eide.

Kollagentillskott bromsar hudens åldrande

Lyckligtvis är det möjligt att bromsa åldringsprocessen med en sund kosthållning och kollagentillskott.

Kollagentillskott bidrar till att återuppbygga kroppens stödvävnad och reducerar ålderstecknen, berättar hon.

Eide förklarar att det finns en uppsjö av kollagentillskott på marknaden, men att långt ifrån alla kan bygga upp kollagenet i huden. 

Det finns många olika kollagenbindningar i kroppen. De två vanligaste är typ 1 och typ 2. Typ 1 finns bland annat i hud, hår och naglar medan typ 2 är den viktigaste komponenten i ledvätskor och brosk. Det är också viktigt att kollagenet är hydrolyserat, det vill säga att det har brutits ner till peptidlängder som huden faktiskt kan ta upp och utnyttja. Annars förbränner vi bara kollagenet på samma sätt som vilket annat protein som helst.

-The Solution™ är ett kollagenpulver som innehåller typ 1 kollagen och som genom forskning har visat sig ha god effekt mot rynkor och hudens åldrande. Här på Oslo Hudvårdsklinik är vi imponerade av de goda resultat som våra kunder har fått efter att ha tagit kollagentillskott. Genom 3D skin scanning har vi sett en stor förbättring på rynkdjup, fasthet och spänst, avslutar hon.