RS2552_2023_0609_RENEE_OSLO4614.tif_W-Article_1140x600.jpg

Renée Toft Simonsens jultraditioner

I den här intervjun kan du läsa om hur Renée kommer i julstämning, vem som dukar julbordet och ett kärt jul-minne som Renée aldrig kommer att glömma.

För många är julen en underbar tid som sammanför vänner, familj och älskade. Nyligen hade vi en konversation med vår danska Oslo Skin Lab-ambassadör, och tillika författare, psykolog samt före detta internationell toppmodell, Renée Toft Simonsen, där hon delade med sig av sina jultraditioner och allt som gör högtiden speciell.

 

Vad betyder julen för dig?

Julen är familjetid. Det är en tid att vara tillsammans, träffa mina barn och barnbarn, mina systrar och deras barn, samt min mamma och pappa. Vi samlas alltid hemma hos min mamma. Hon är 78 år nu, så vi alla bidrar med något. Jag brukar ansvara för ankan, ena systern tar med risgrynsgröt, och den andra systern köper vanligtvis vin, öl och läsk.

 

Hur kommer du i julstämning?

Jag kommer bäst i julstämning när jag inte är alltför upptagen. Jag tycker så otroligt mycket om att ta en promenad i Århus stad, upptäcka all julskyltning och all julebelysning. Och sen älskar jag doften av rostade mandlar och glögg på huvudgatan.

 

Hur dukar du upp ditt julbord?

Min mamma dukar alltid bordet. Hon gör det så vackert. Under åren, när barnen var små och vi bodde i ett stort hus, firade vi jul hemma hos oss. Nu är det min mamma som är värd, så det är hon som ansvarar för dukningen. Resten av oss bidrar med festlig stämning, julklappar och mat.

RS2551_2023_0609_RENEE_OSLO4640.tif_W-Article_1140x600.jpg

Vilka speciella jultraditioner har din familj?

Jag tror att vi firar jul ganska likt alla andra. Vi äter ank- och risgrynsgröt, och det finns en mandelgåva - även till barnen. Vi går runt julgranen och sjunger alla klassiska danska julsånger. Så jag skulle säga att det är ganska likt alla andra. En sak vi ofta gör hemma efter måltiden och julklappsutdelningen är att vi spelar spel. Det kan vara spel som "Margrethe Bowl" eller ett holländskt spel som heter "Vertellis", ett frågespel som låter oss knyta an till varandra på ett härligt och genuint sätt och höra hur alla mår, även de som inte alltid är bra på att göra sig hörda kors och tvärs över bordet.

 

Kan du dela med dig av ett speciellt julminne som du aldrig kommer att glömma?

När jag var liten, men inte riktigt liten nog att önska mig en nallebjörn, önskade jag mig fortfarande en, och jag fick den av min mormor och morfar. Jag minns det som den bästa julen i mitt liv, även om jag var för gammal för den presenten. På den tiden besökte vi mina morföräldrar vartannat år under julen, och jag älskade att vara med dem. Jag älskade min mormors jul. Sättet hon gjorde allt var så mysigt, hennes vackra julsmycken och hennes snälla och varma närvaro och plats för mig.

 

För att finnas där för andra måste du också finnas där för dig själv - något som kan vara lätt att glömma under en hektisk högtidssäsong. Vad gör du för att komma ihåg dig själv under julen?

Jag tror att det finns ett stort värde i att finnas där för andra. Självklart bör du inte utmatta dig själv i dina ansträngningar att finnas där för andra, men för mig handlar julen om mina barn och barnbarn. Så det är det jag prioriterar mest. Dock gjorde jag en sak för mig själv under julen vilket var att tacka nej till att fira julafton med min mans familj, som alltid firar hos hans mamma den 23 december. Eftersom vi firar med min familj den 24 december blev det för stressigt för mig. Så till slut sa jag att jag inte kunde delta, även om jag visste att den kvällen betydde mycket för min man och hans familj. Istället tillbringade jag kvällen med min bästa vän, som alltid firade jul med oss. Vi dekorerade julgranen i lugn och ro och åt grillad kyckling och pommes frites. Detta gav oss tid att förbereda allt inför den 24 december. Bara vi två. Det kändes alltid som en lyxig stund, mitt i all julstress, att ha den tiden bara för oss.

 

Under julperioden kan många kvinnor känna sig stressade till följd av många olika sammankomster, julklappsshopping och förberedelser. Vad är ditt bästa råd för andra kvinnor att komma ihåg under julen?

Jag vill inte ge råd om hur man organiserar sin jul och hanterar julstressen. Något jag däremot tycker är värdefullt är att verkligen lyssna på vad du känner för att göra och har energi för. Så om du känner att en fest, en julafton eller en födelsedag orsakar dig för mycket stress, avboka den med gott samvete. Du har alltid den rätten i min bok, även om det kan vara utmanande och en besvikelse för vissa. Och kom ihåg, om någon avbokar är det för att de behöver det och har säkerligen goda skäl till det. Slutligen är de flesta av oss mycket plikttrogna, så när vi tar hand om oss själva genom att tacka nej till något, tycker jag att vi bör respektera det.