OSL_WA_Ivana_tip_1140x600_0422_SE.jpg

Hudvårdstips inför våren

Övergång från vinter till vår -här kommer 3 hudvårdstips från en dermatolog.

Vintern är en tuff tid för vår hud. Under denna period får vi ofta mindre solsken och frisk luft, vi har ofta ett svagare immunförsvar, dagarna är korta och mörka och vi äter i större utsträckning "comfort food". Allt detta bidrar till att vinterhuden blir mattare och torrare. För att råda bot på det använder många av oss feta fuktkrämer och andra vanliga hudvårdsingredienser som retinol och hyaluronsyra för att förhindra att vår hud torkar ut i den kalla, torra vinterluften.

Nu när våren kommer är det därför dags att göra lite förändringar i din dagliga hudvårdsrutin. Vi har frågat en av experterna på den tjeckiska marknaden, dermatologen Ivana Spoustova, vad hon rekommenderar när vinter övergår till vår:

  1. Likt en vårstädning, ta dig tid att rensa i badrumsskåpet. Kontrollera utgångsdatumen på dina produkter och ta bort utgångna produkter. Kom ihåg att många ekologiska produkter inte använder konserveringsmedel och därför har kortare hållbarhet. Produkter som innehåller syror bör du också vara noga med, eftersom syror kan öka i styrka med tiden.
  2. Placera produkter med retinol, (antibakteriella produkter) eller exfolierande syror i kylen i väntan på nästa vinter. Dessa produkter och ingredienser tjänar sitt syfte bra; att bekämpa åldrande och akne eller göra huden ljusare – men de uppnår syftet genom att bryta ner hudens barriärer och lämnar den mer benägen för UV-skador. Du kan fortsätta använda vissa av dessa produkter på natten i perioder, men var försiktig och använd solskydd med hög SPF under dagen – oavsett väder.
  3. Öka solskyddet. Du har förhoppningsvis använt solskyddsfaktor under vintermånaderna, men när vårsolen kommer är det "ett måste" med solskydd i hudvårdsrutinen. Ivana Spoustova rekommenderar att hitta en högkvalitativ variant utan parabener och silikoner, som även motverkar pigmentering. Även om enbart SPF också är bra, hjälper anti-pigmenteringskrämer att skydda pigmentfläckar och förhindrar att de blir större.