RS2089_OsloSkinlab_0223_1379.tif_W-Article_1140x600.jpg

Grönsaker med dipp

Oavsett om det vankas fredagsmys hemma, middag eller sommarmingel med nära och kära är detta perfekt att ha som tilltugg!

Grönsaker med 3 olika såser/dippar

Förbered en tallrik med alla dina favoritgrönsaker, så som morötter, broccoli, blomkål, selleri eller något annat du föredrar. Till grönsakerna gör du tre läckra dippar och sedan kan festen börja!

 

Rödbets- och yoghurtdipp

Du behöver:

  • 2 rödbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl naturell grekisk yoghurt
  • 0,5-1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk krossade korianderfrön
  • 1 msk finhackad mynta
  • Salt och peppar

Gör såhär: Skala och mosa kokta rödbetor i en mixer. Tillsätt finhackad vitlök, yoghurt, vinäger och olivolja. Mixa allt till en slät crème och smaka av med salt och peppar. Vid servering kan du medfördel strö över krossade korianderfrön och finhackad mynta.

 

Rostad blomkålshummus

Du behöver:

  • 1 stor blomkål
  • 80 g tahinisås
  • Saften av en halv citron
  • 1 vitlöksklyfta (valfritt)
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk korianderfrön
  • Extra virgin olivolja
  • Salt
  • Peppar

Garnering:

  • Solrosfrön
  • Färsk koriander

 

Gör såhär: Värm ugnen till 200°C. Förbered Dlomkålen genom att ta bort bladen i botten, skär den sedan i små bitar och lägg allt på en plåt. Krydda med olja, salt och peppar och låt plåten stå i ugnen i ca 20-25 minuter.

Lägg den tillagade blomkålen i en mixer (behåll några buketter för dekoration), tillsätt tahini, saften av en halv citron, salt, vitlök och kryddor (som du malt i en mortel innan).

Mixa tills det fått en slät och krämig konsistens, anpassa sedan efter smak med salt, citron och peppar om det behövs. Häll upp hummusen på en tallrik och servera med de reserverade blomkålstopparna, färsk koriander, solrosfrön och en klick extra virgin olivolja.

 

Crème gjord på ärtor, fetaost och mynta

Du behöver:

  • 300 g frysta ärtor
  • 200 g fetaost
  • Mynta
  • Extra virgin olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör såhär: Ta ut ärtorna ur frysen och låt dem tina lite. Skär fetaosten i tärningar. Ta bort stjälkarna från myntan och tvätta ca. 10 blad. Lägg ärtor, fetaost och mynta i en mixer. Lägg till ca. 10 matskedar olja. Kör mixern till en krämig blandning med jämn färg. Smaka av med salt och garnera med lite fetaost och mynta.

Dippen går snabbt att göra och är härligt fräsch i smaken.

 

Hoppas det ska smaka!