RS1676_OSL_0622_13015_W-Article_1140x600.jpg

En positiv ton

Den negativa tonen smittar lätt av sig men tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida positivitet istället!

På Oslo Skin Lab uppmuntrar vi alla att agera som en bra förebild på sociala medier. Här listar vi fem tips på hur vi tillsammans kan upprätthålla en trevlig och respektfull ton online: 

  1. Skriv som om ni vore ansikte mot ansikte: Respektera andra på samma sätt som du själv vill bli respekterad. Tänk på hur du uttrycker dig och undvika att förminska eller förnedra någon. Fundera också på om du skulle säga samma sak om du visste att familj eller vänner skulle läsa kommentaren. Skriv endast sådant du skulle säga till personen om du stod ansikte mot ansikte.
  2. Var vänlig även om du inte håller med: Det är helt okej att ha olika åsikter. Men det går att diskutera och dela sina åsikter utan att bli otrevlig och använda ett fult språk. Kom ihåg att visa respekt i kommentarer på sociala medier även när du inte håller med någon.
  3. Tänk efter innan du svarar: Innan du klickar på "skicka" på en kommentar så bör du ta dig tiden att fundera på om det bästa är att delta i diskussionen eller att ignorera den. Vänta lite innan du svarar och fundera på om det du skrivit kan vara stötande för andra. Och om du beslutar dig för att skicka en kommentar, utgå från punk 1 och 2 här ovan när du skriver. 
  4. Hylla andra kvinnor: Låt oss hylla och stötta varandra som kvinnor och skapa en trygg miljö där vi kan utbyta åsikter på ett respektfullt sätt. Låt oss fokusera på att lyfta varandra. Om tonen blir hård eller otrevlig är det helt okej att säga ifrån.
  5. Diskutera ämnet istället för att attackera personen: Låt oss diskutera utan att göra någon ledsen eller upprörd. Innan du svarar med en elak kommentar, fundera på om du kan uttrycka din åsikt utan att rikta den direkt till en person - försök istället att lyfta nivån bort från det personliga och fokusera på ämnet.