OSL_Berries_5194_W_Article_1140_600.jpg

Antioxidanter och oxidativ stress: Vad du behöver veta

Vad är oxidativ stress och hur du kan bekämpa det samt förebygga tidiga ålderstecken!

När vi talar om hudens åldrande finns det generellt sett två åldringstyper: det så kallade ”inre” åldrandet som sker inifrån till följd av den naturliga åldringsprocessen, samt det ”yttre” som uppstår till följd av externa faktorer.

När vi blir äldre minskar bland annat våra nivåer av kollagen och hyaluronsyra. Det kan finnas vissa genetiska skillnader, men för de flesta innebär detta att åldringstecken blir mer synliga i 30-årsåldern av naturliga skäl. Om du däremot utsätter din hud för yttre faktorer som påverkar oxidationsprocessen i kroppen kan ålderstecken i huden synas betydligt tidigare än så och i ännu högre grad.

Extern åldring

Externt åldrande beror på faktorer som:

 • Rökning
 • Solexponering
 • Kosthållning/diet
 • Träning
 • Frekvent resande
 • Stress
 • Sjukdom/skada

En livsstil som inkluderar rökning, dåliga kostval och mycket oskyddad solexponering kommer sannolikt att orsaka tecken på åldrande på huden tidigare än hos dem som sällan utsätts för direkt solljus och som får i sig tillräckliga näringsämnen från en balanserad kost.

Oxidativ stress


Enligt hudspecialisten och kosmetologen Michelle Ottendal från Danmark uppstår oxidativ stress när kroppen utsätts för stora mängder fria radikaler samtidigt som kroppen inte klarar av att skydda sina celler i tillräckligt stor grad med hjälp av antioxidanter.

Vi kallar det för "den metaboliska paradoxen": Vi behöver syre för att leva, men när kroppen förbrukar syret bildas skadliga slaggprodukter. Syret oxiderar och ger liknande effekter som när äpplen ruttnar och metall rostar. Vår kropp och hud utsätts för en likande process och till följd åldras vi.

Antioxidanter är kroppens försvar mot oxidation och skyddar fetter, proteiner, celler och genetiskt material inom oss. Genom att se till att kroppen har tillräckligt med antioxidanter kan man förhindra att huden åldras eftersom det skyddar cellerna från oxidativ stress.

Vad är antioxidanter och hur kan vi få i oss mer?

Antioxidanter är molekyler du får i dig genom rätt näring och en balanserad kost, precis som andra vitaminer och mineraler. De fungerar som kroppens försvar genom att skydda celler och genetiskt material från oxidation och fria radikaler. Om du har tillräckligt med antioxidanter kan du förhindra att oxidativ stress får din hud att visa tidiga tecken på åldrande.

"Se till att du får i dig tillräckligt med antioxidanter. Frukt och grönsaker är generellt sett bra källor, eller så kan du komplettera med ett kosttillskott", rekommenderar Ottendal.

RS534_OSL_Michelle_OTO5682_W-Article_1140x600.jpg

Superbär

Nordiska bär som blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, tranbär och vinbär har alla en hög halt av antioxidanter. De är goda att äta som de är, piffar enkelt upp sallader och kan med fördel användas till nyttigare desserter. Att dessa bär dessutom har få kalorier OCH samtidigt många andra bra vitaminer gör dem till Oslo Skin Lab-teamets absoluta favoritkälla till antioxidanter. Om du ser till att inkludera några av dessa i din kost så kan de hjälpa dig att bibehålla en hud som är frisk och fräsch så länge som möjligt.

Eftersom bären finns både färska och frysta kan du lyckligtvis få i dig dem året om. Här är några tips på hur du kan inkludera superbär i din kost:

 • Toppa gröten eller yoghurten med några bär till frukost
 • Mosa dem och servera med keso som en hälsosammare efterrätt
 • Gör en smoothie på superbär
 • Gör chia-sylt med smak av något/några av superbären (som vi älskar!)

Kom ihåg att du även kan addera din daglig dos av The Solution till de ovannämnda tipsen för att ge din hud en extra boost!